Twello
De vraag van de begeleider: waarom heb je soms van die rodeoachtige kuren?

Wat vertelt Twello mij?

Ik zie een krachtig paardje dat veel pit in zich heeft.
Patricia is een goede ruiter. Weet heel goed wat ze wil. Is consequent en streng/strikt. Ook voor zichzelf. Twello weet exact wat Patricia van hem verwacht.

Er is iets met het zadel. Dat past niet goed. Het schuurt. Er zit een dikke shabrak onder maar dat helpt niet. Dat zadel is niet goed. Die rodeo is om haar eraf te krijgen. "Ik loop niet prettig met dat zadel. Het ligt ook te ver naar voren of te ver naar achteren."

"We doen dressuur. Ik voel mijn lijf steeds soepeler worden. Mijn enkels zijn ook soepel. Misschien wel te soepel. Ik rijd heel licht. Ik bonk niet. Mijn enkels zijn mijn schokdempers. Met mijn staart protesteer ik als er iets aan de hand is. Ik gebruik hem regelmatig. Met name in het begin van de rit. Ik heb last van mijn mond. Ik wil gevoeliger worden aangepakt hiermee."

"Leuk dat Patricia dat doet, zo via Mieke praten met mij. We horen wel goed bij elkaar. Zij is ook wel fel en weet wat ze wil. Ik ook. Ik zou graag klaver willen eten. Dat vind ik heerlijk, lekker zacht, ook qua smaak. Mijn mond is extra gevoelig. Ik heb ook een zachte mond. Ik ben dol op de kinderen. Die zijn heel lief voor mij. Ik zie meer dieren. Konijnen, een kat, ik ruik een geit. Patricia heeft een fluitje als ze komt. Daar reageer ik goed op."

Waarom reageer je zo in het begin van de rit?
"Het gaat allemaal te snel. Ik ben dan nog niet goed erop ingesteld dat we gaan rijden. Ik heb een aanloop nodig. Wil ook dat Patricia het me vertelt wat we gaan doen. Voel me nu een beetje een voorwerp. Wil graag dat ze dingen met me deelt. Wij gaan een goede toekomst tegemoet, dat voel ik. Wij samen, maar ik wil dat er meer een teamverband is. Niet paard en ruiter maar vriend en vriend. Dat mis ik een beetje."

"Er is net een nieuw paard bijgekomen of ik ben nog niet zo lang geleden verplaatst. Ik moet weer aan die situatie wennen. Dat heeft een grote impact op mij. Ik wil vrienden voor het leven en ben geen paard dat snel acclimatiseert. Ik ben ook een heel trouw paard."

Waarom eerst rodeo en daarna lui?
"Mijn achterbenen zijn dan stijf. Dat komt door het melkzuur. De warming up is dan overgeslagen.
Ik begin met bokken en stijgeren en zo en dat heeft zo’n uitwerking op mijn spieren. Ik raak er stijf van en dat lijkt lui.
De warming up en de cooling down moeten daarom langer.
Ook helpt massage bij mij. T-touch bijvoorbeeld. Ik maak ook capriolen om mijn eigen lijf uit te proberen, te voelen hoe ik in elkaar steek. Te voelen welk effect een ruiter op mijn rug heeft. Te zien hoe dat aanvoelt. Het is een beetje experimenteren."

"Ik zou graag helemaal los oefeningen in de bak willen doen. Springen, lichaamsoefeningen zonder ruiter op mijn rug. Ik wil dat graag eerst zelf voelen, mijn eigen lijf leren kennen zonder ruiter erop. Ik wil mij ook lekker kunnen uitrekken, gewoon mijn spieren willen voelen. Dat heb je ook met een lekkere massage."

Vertel eens wat jouw lievelingseten is?
"Klaver. Dat is heel zacht om te eten en als smaak."

Kun je zeggen wat je het liefste doet?
"In contact met Patricia, los in de bak, oefeningen doen. Hoe zij mij leert hoe ik een goed paard ben. Kameraadschap is voor mij erg belangrijk."

Is er iets waar je niet van houdt?
"Aan hoeven krabben heb ik een hekel. Mogelijk is het ooit pijnlijk geweest. Rechtsvoor vind ik het vervelendst. Die hoef voelt een beetje lam aan. En ook een beetje vol."

Ik wil graag weten wat je lievelingsplekje in jouw stal is.
"De stal is redelijk licht. Mijn favoriete plekje is aan de buitenmuur in het zonnetje."

Vertel me eens hoe je relatie met elk dier in jouw stal is.
"Ik kan het goed vinden met de overige paarden. Ik ben echter meer mensgericht. Ik ga voor het team."

Beschrijf me jouw stal eens?
"De stal is redelijk licht. Via het dak komt zonlicht naar binnen. Dat vind ik bijzonder. Er staan meer paarden. Er lopen ook veel meisjes rond."

Kun je me vertellen waarom je het prettig vindt dit dier te zijn?
"Ik vind mezelf sierlijk en ik geloof dat ik een erg goed paard ben. Dat bedoel ik niet opschepperig maar dat is zelfkennis/zelfinzicht."

Is er iets in je omgeving dat je zou willen veranderen?
"Ik moet nu een nogal scherpe draai maken als ik de stal uitga. Ik ben dan nog een beetje stijf van het staan. Ik maak die draai daarom niet zo graag."

Ik zou graag willen weten wat jouw doel in het leven is met je begeleider.
"Teamspirit. Hier blijven tot mijn dood."

Is er iets bijzonders wat je me zou willen vertellen?
"Soms krijg ik een suikerklontje."
De teamspirit komt meer bij mij vandaan dan bij Patricia. Zij vertrouwt me nog niet zo zoals ik haar vertrouw. Ik ga nog een puber worden, dan moet ik streken uithalen maar dat komt echt allemaal wel goed."

Is er misschien iets waarvan je wilt dat ik het Patricia vertel?
"Mijn oren zijn gevoelig. Ik ben gevoelig voor geluid. Ook voor stokken die langs de tralies van de box worden gerateld. Daar kan ik niet tegen.

Ik wil graag een gelijke voor Patricia zijn. Een maatje. Dat zadel moet anders."

Wat kan Patricia voor je doen?
"Met mij praten zoals nu. Mij vertellen wat er gaat gebeuren. De warming up en de cooling down moeten langer. Het lijkt allemaal routine maar bij mij is dat nog niet zo. Ik ben wat dat betreft een locomotief. Hoe meer energie je er nu in steekt, hoe gemakkelijker gaat alles straks."

Door welke dingen raakt Patricia geďrriteerd?
"Het heeft met eten te maken. Ze vindt dat ik ermee knoei. Ik wil alleen de zekerheid hebben dat ik straks niet zonder eten kom te zitten of dat ik straks honger heb. Ben een soort eekhoorn. Verstop wat voor later. Wat mij betreft mag ik de hele dag hooi tot mijn beschikking."

Rechterachterdijbeen voor. Daar heeft hij een spiertje verrekt. Beetje in de lies.

"T-touch zou goed voor mij zijn. Ik wil mijn lijf voelen, ermee experimenteren. Patricia kan mij zo een stuk helpen. Dat is ook goed voor het onderlinge teamverband."

Wat klopt hiervan als ik dat check met Patricia?
Dat zadel ja, daar heb ik wel aan gedacht. We gaan meteen een ander zadel proberen.

Twello rijdt inderdaad heel licht, het is een heel fijn paardje om te rijden.
Hij heeft gelijk dat ik voorzichtiger moet zijn met zijn mond. Dat hoor ik regelmatig tijdens de les. Ik hang te veel in de teugels.
Twello is gek op kinderen. Hij is erg lief voor ze.
Dat fluitje dat hij noemt, wordt niet door mij gebruikt maar door de begeleider van het paard waarmee hij de wei deelt. Hij reageert daar inderdaad goed op.

Als Twello aangeeft dat ik te snel van start wil, dan ga ik mijn gedrag aanpassen. We gaan het wat rustiger aandoen.
Dat teamverband dat hij mist: hij heeft gelijk dat dat bij hem sterker is ontwikkeld. Ik kan nog wel eens schrikkerig zijn, zeker na zo’n rodeokwartiertje. Nu ik begrijp wat er aan de hand is, kan ik hieraan gaan werken. Wat heerlijk te horen dat Twello mijn kameraad wil zijn. Fijn ook te horen dat Twello het ook met andere paarden goed kan vinden. Dat zie je natuurlijk wel maar ook fijn dat hij zelf zo goed in zijn vel zit.
Die draai die hij moet maken voordat we de bak in lopen, die ga ik ruimer maken.

Zijn gevoelige oren, ja dat klopt. Hij kan heel slecht tegen harde geluiden. Zijn box heeft inderdaad tralies. Er lopen kinderen rond en soms kunnen die ondoordachte dingen doen: met stokken langs de tralies ratelen. Ze hebben nog geen notie van het effect ervan op paarden. Het is niet slecht bedoeld. Het is meer onwetendheid. Ik ga er nog alerter op zijn.

Twello knoeit inderdaad ontzettend met zijn hooi. Altijd ligt zijn hele stal vol. Heel zonde natuurlijk. Nu snap ik waarom hij zo slordig eet. Hij bewaart wat voor later. Eens kijken hoe we hem het gevoel kunnen geven dat hij niet zonder eten komt te zitten.