Tessa

Ik zie Tessa tussen een heleboel andere honden. Ze speelt er fijn mee. Het is een heel sociale hond. Ze speelt met alles dat los en vast zit. Tessa ziet er blij uit.
Klopt helemaal, een heerlijk dier. Ze is heel sociaal. Ze speelt met alles en iedereen.

Lieve Tes, ik neem je op mijn scherm.
Ja, geweldig vindt ze het zoals ik de leiding neem. Ze is er helemaal van onder de indruk. Ze wil graag heel duidelijk leiding boven zich. Dan presteert ze nog beter. Hoe duidelijker je bent, hoe harder ze werkt.
Ik neem je dus op mijn scherm, lieve Tes.
Wat ben je een prachtige hond ! Zon langhaar Duitse herder, erg mooi hoor. Ik vind je ook zo wakker uit je ogen kijken, en dan de hele vorm van je kop, echt een plaatje hoor. Toen ik jouw foto zag, was ik meteen verliefd op je.
Ze lijkt ook best scherp. Je moet echt heel duidelijk naar haar zijn. Dat is heel belangrijk voor de onderlinge band.
Je hebt gelijk als je zegt dat ze leiding nodig heeft, ze probeert me uit en kijkt hoever ze kan gaan. Dat is ook normaal voor een jonge hond. Daarom ben ik met haar op cursus gegaan, om te leren hoe ik daar het beste mee om kan gaan. En het gaat steeds beter. Ze vindt het geweldig als we daar naartoe gaan.

Goed, meisje, op mijn scherm dus. 
Hop. Ze staat erop.
Ze laat zich gemakkelijk bekijken. Ze is gewend op een tafel te staan. Show je met haar?  Ze lijkt wel een Afghaan, zo laat ze zich bekijken. Een plaatje.
Vorige week hebben wij geoefend bij de A-cursus om de hond op tafel te zetten zoals dat gebeurt bij de dierenarts. Er werd geoefend met tandjes kijken, oren e.d. en natuurlijk werd ze gezegd dat ze heel mooi waren. Leuk h? Dat heeft ze je dus laten zien, ze bleef heel rustig staan en vond het allemaal prima.

Ze glundert ervan. Toch nog iets goed aan haar.
Dit zegt ze niet uit een minderwaardigheidscomplex maar ze is er blij om.
Ik zie in dit hondje geen slachtoffergedrag, ook geen boosheid. Soms wil ze wel eens uithalen naar een ander teefje maar dat is sporadisch. Maar het gebeurt wel.
Gewoon voorkomen dat ze de kans krijgt.
Uithalen naar een andere hond heeft ze nog niet gedaan. Wel heeft een andere teef naar haar uitgehaald, die was echt gemeen. Dat was ook een Duitse herder trouwens, misschien heb je dat gezien.

Lieve Tes, je staat nu dus op mijn tafel. Ik draai je in het rond.
Er komt een druk op mijn keel. Dat maakt mij benauwd. Het is een naar gevoel. Het is een vol gevoel. Het gaat niet weg als ik slik. Het voelt als een bal, een zachte bal die in de weg zit. Die bal hoort er niet. Misschien is dat ontstekingsweefsel? Het lijkt te komen door de irritatie van de strotbotjes die niet goed scharnieren.
Ik lijk een dikke keel te hebben. Alsof ik keelverkouden ben maar het doet niet zeer. Er zit gewoon een bal.
Door mijn neus ademen dat gaat nog wel goed. Toch is het ook licht belemmerd.
Soms lijkt het of ze zich verslikt, dan lijkt het of ze braakt maar er komt niks. Dat is een naar gezicht om te zien en te horen. Ik heb de indruk dat het een ingefokte fout is maar dat ze zich herstelt zodra ze ouder wordt. Dat ze eroverheen groeit. Dat, zodra ze is uitgegroeid, dat alles dan op zijn plaats valt. Maar vervelend is het wel. Het lijkt of er nu niet genoeg ruimte is en dat de strot niet zo goed scharniert.
Tessa heeft last van een chronische ontsteking op haar strottenhoofd. Het verslikken wat jij beschrijft, is niet aan te horen. Volgens de KNO-arts veroorzaakt door een virus. Met medicijnen is dat niet goed gekomen. Er zijn al vele onderzoeken geweest. De specialist wil nu gaan opereren. Ze kunnen geen garantie geven dat de operatie helpt. Met deze afwijking hebben ze geen ervaring.  

Lieve Tes, die zwelling moet minder worden.
Het voelt als de amandelen, kan dat? [Geen idee of honden amandelen hebben.] Ik zie de stembanden.
Ik zie die dikke keel afnemen. Hij blijft wel dik maar ik zie het in de loop der tijd minder worden. Ze blijft beperkt maar het wordt wel minder. Helemaal genezen zie ik het niet. Erger dan nu lijkt het niet te worden.
Twee maanden na de aanvraag voor het gesprek met jou gaat het erg goed met Tessa. Ze heeft veel minder last, functioneert veel en veel beter. Tessa hoeft niet meer geopereerd te worden.

Ik heb wel het gevoel dat Tessa er emotioneel last van heeft. Dat ze zich er ongelukkig onder voelt omdat ze niet in orde is. Ze vindt het zo erg om Yvonne teleur te stellen.
Tessa doet altijd erg haar best om Yvonne te plezieren. Natuurlijk is ze nu een puber en weet ze soms niet meer wat ze heeft geleerd en lijkt het of je weer helemaal opnieuw moet beginnen maar Tessa vindt het erg fijn om voor Yvonne te werken.
Ik zie haar vooruitgestuurd worden. Ik zie een actief leven met Yvonne.
Helaas heeft Tes dus die fysieke beperking. Dat maakt de mogelijkheden voor Yvonne wat minder.

Ik zie dat zij moeite heeft met slikken.
Ik zie dat zij het benauwd krijgt met rennen.
Ik zou een osteopaat inschakelen. Misschien dat hij iets kan met de botjes.
Lieve Tessa wat vind je zelf van deze situatie?
Ik vind het vervelend, vooral voor Yvonne.
Zelf speel ik nog wel. Doe maar even rustig aan met mij. Mocht het zo zijn dat ik er niet overheen groei, dat ik niet geholpen kan worden, dan wil ik wel vrij kunnen spelen, wel fijn kunnen blijven leven. Zorg svp dat de kwaliteit van mijn leven goed blijft. Ik heb liever een leuk kort leven dan een lang leven aan de lijn.
Ik mocht haar van de specialist niet laten spelen en moest haar vooral rustig houden. Ik moest haar aangelijnd houden. Dat heb ik met deze jonge hond van 7 maanden, 3 dagen volgehouden. Toen besloot ik dat ik dit niet ging doen. Wat fijn dat Tessa er hetzelfde over dacht.

Hoe vind je het bij Yvonne?
Ik ben heel blij hier. Ik heb het goed naar mijn zin. Ik vind het zo vervelend dat ik niet in orde ben. Daar voel ik mij rot over.
Lieve schat, daar word je niet beter van als jij je rot voelt. Yvonne voelt zich ook vervelend hieronder. Doe dat nou niet. Voel je niet schuldig. Jullie kunnen hier allebei niks aan doen.
Ik had er zo graag voor Yvonne geweest. Ik heb nu het gevoel dat ik tekort schiet.
Lieve schat, alles heeft zo moeten zijn zo het is. Het is niet anders. Accepteer het en geniet van Yvonne. Dat is het allerbelangrijkste. Ik zal Yvonne ook zeggen dat ze zich niet schuldig moet voelen en dat ze van jou moet genieten. Jullie hebben elkaar zo veel te geven. Doe maar.

Lieve Tes, dank je voor dit gesprek. Ik vind je heel lief. We gaan je ondersteunen met Bach-bloesems.