Spikey
Spikey is een kitten van 4 maanden en hij is ziek.
Vraag: kun je er achter komen wat Spikey heeft en of hij nog kan genezen? Wil hij nog wel leven?

"Ik mis een orgaan in mijn lijf. Een orgaan dat er nooit heeft gezeten of dat is uitgevallen."

Ik check welke organen er wel zijn: hart is er; longen zijn er; maag is er; milt is er; lever is er.
Nieren, die doen het niet.

"Ik heb schrompelnieren. Mijn bloed vergiftigt. Mijn bloed verzuurt.
Ik proef urine, een sterke zure lucht/geur."

Spikey is erg ziek. Dit is onbegonnen werk. Deze ziekte is erfelijk.
"Mijn urine is bruin. Mijn bloed wordt niet goed gezuiverd. Ik vergiftig mijzelf. Ik voel mij ziek. De afvalstoffen hopen zich op in mijn lijf."

Wat kan Angelique doen om jou te helpen?
"Ik zou aan de dialyse moeten. Die bestaat er nog niet voor dieren.
Ik vecht me dood maar het heeft geen zin. Ik vergiftig mijzelf."

Waarom vergiftig je jezelf?
"Dat doet mijn lijf. Daar kan ik niks aan doen. Ik ben met deze ziekte geboren. Hier heb ik geen zeggenschap over.
Ik moet leren mij over te geven aan de dood."

Welke feedback geeft Angelique mij als ik mijn gesprek met Spikey met haar bespreek?
De dierenarts had dat vermoeden over die nieren ook al. Hij zei dat Spikey een niertransplantatie nodig zou hebben. Maar voor dat soort ingrepen komen dieren niet in aanmerking.
Angelique ziet Spikey de afgelopen dagen snel achteruitgaan en zijn buikje wordt steeds dikker. Hij raakt zijn afvalstoffen niet meer kwijt. Zijn oogjes draaien weg en ze heeft bijna geen contact meer met hem.
Na mijn gesprek met Spikey besluit ze de volgende morgen naar de dierenarts te gaan. Ze gaat hem helpen met sterven. Hem helpen uit zijn lijden te verlossen.

Angelique wil nog weten hoe Spikey het heeft ervaren om van een buitenkat van 9 weken een binnenkat te worden. Ze is bang dat hij ziek is geworden van de heimwee naar buiten.
"Heimwee? Nee hoor, helemaal niet gehad. Ik vond het juist geweldig dat ik binnen ging wonen. Ik ben er blij om. Deze ziekte had ik al in mij. Ik sterf nu in elk geval in goede handen. Als ik een buitenkat was gebleven, was ik ergens buiten en alleen gestorven. Ik koos ervoor hier naar Angelique te komen. Ik wist dat ik hier in goede handen zou zijn. Ik wist bij mijn geboorte al dat ik vroeg zou sterven.

Ik dank Angelique voor al het liefs en het warme nest dat zij mij heeft gegeven. Ik ben zo blij dat ze mij hebben uitgekozen. Ze hebben even getwijfeld, mij of een nestzusje maar ik ben blij dat ik mee mocht en niet mín zus. Anders was ik beslist alleen en ergens buiten gestorven maar dat is nu dus niet het geval. Ik sterf in goede handen."