Sky Dancer
Ik zie een paard in goede handen.
Ze vertrouwt Tamara, ze ziet in haar, haar leider.
Sky is al oud. Ze heeft al veel van de wereld gezien.
Ze is blij dat jij op het laatste deel van het traject van haar leven zit, Tamara.
En ik ben erg blij dat ik deel van haar leven mag uitmaken. Ik had geen beter paard kunnen treffen! Ze volgt mij overal en we zijn dan ook de beste maatjes!

Sky ziet zich als voorbeeld voor de andere paarden op stal. Ze is ook de stabiele factor.
Ze heeft echt de indruk dat paarden, als zij nieuw op stal komen, in Sky de stabiele factor herkennen. Zij zorgt ervoor dat de paarden zich snel thuis voelen.
Ik dacht altijd dat Sky juist bang was voor andere paarden, omdat ze steeds wegrende als er een paard maar iets te dichtbij kwam. Nu denk ik juist dat ze gewoon geen zin in conflicten had.

Sky is een manegepaard geweest. Is ook echt sufgeluld geweest. Ze heeft zich toen afgesloten voor de buitenwereld. Door Tamara heeft ze zich weer geopend. Toch blijft er altijd een deel dat stuk is gemaakt, dat ook niet meer goed komt.
Sky heeft dat stukje een plaatsje gegeven. Dat is verleden tijd.
Toen ik Sky kreeg, was ze echt heel zielig. Ze was broodmager en zou eigenlijk naar de slager gaan. Ze was mishandeld geweest. Sky en ik hadden vanaf het begin al een band. Ik kwam eigenlijk op die stal voor een ander paard dat ik wilde gaan kopen, maar toen ik langs de stal van Sky liep, begon ze naar me te hinniken en toen wist ik dat ik haar wilde hebben. Heb het erg moeilijk met haar gehad, omdat ze zich inderdaad overal voor afsloot. Maar in de loop der jaren is het helemaal goed gekomen.

Ik kijk hoe Sky op mijn hond Easy reageert. Sky komt vol vertrouwen op mij af. Ze is niet bang voor de hond. De hond is eerder bang voor haar.
Dat vind ik wel erg leuk. Ze is erg dol op honden. Ze heeft het alleen niet op grote zwarte honden. Ik denk dat ze een keer is aangevallen door zon hond, want als we een buitenrit maken en ze ziet zon hond, loopt ze gelijk de andere kant op!

Sky kan soms wat merkwaardig lopen. Zoiets dat ze haar voeten op n lijn zet of zo. Misschien als een spelletje. Ze lijkt wel zon catwalkmodel. Doe je dressuur met haar? Leer je haar appuyeren? Er is in elk geval iets met haar gangwerk. Ze vindt het wel moeilijk maar ook heel erg leuk om te doen.
Dat is mij al vanaf het begin opgevallen dat ze anders loopt dan andere paarden. Ze kan namelijk galopperen en draven tegelijk. Vraag me niet hoe ze het voor elkaar krijgt, maar het zit erg vreemd. Op dit moment ben ik bezig haar dat soort dingen te leren en ze vindt het echt geweldig. En dat voor een paard op leeftijd!

Hoe voel jij je nu? Heb je voordat je bij Tamara kwam een zwaar en moeilijk leven gehad?
"Ja dat heb ik. Zoals ik al zei: ik was sufgeluld. Had mij afgesloten uit overlevingsdrang. Ik was een zombie toen ik bij Tamara kwam."
Ze was inderdaad echt een zombie. Door veel leuke dingen met haar te doen en veel liefde te geven, is ze weer helemaal paard geworden.

Hoe oud ben je nu precies?
Mijn eerste indruk is: 28 jaar.
Voor de zekerheid vraag ik Sky wanneer ze is geboren. Ik begin te tellen vanaf 1975.

"Pff, dat is lang geleden. Ik lijk het paard van Sinterklaas wel. Ook zo oud."
Op 1984 reageert ze. 20 dus?
Leeftijd is echt een issue geweest. Vele mensen, waaronder mijn hoefsmid en paardentandarts zeggen dat ze zeker de 25 is gepasseerd. Zelf denk ik dit ook. Ik denk dat Sky zich niet zo oud wil voelen en daarom mijn geboortejaar heeft opgegeven. Ik ben namelijk ook twintig en denk dat ze net zo oud wil zijn als ik ben. Maar ze gedraagt zich echt niet oud hoor, ze rent alle jongere paarden er nog uit met een wedstrijdje op het strand of zo iets dergelijks!

Wat heb je vroeger meegemaakt?
"Ik ben in veel verschillende handen geweest. Er was ook een goede tussen. Door haar heb ik ook toen mijn vertrouwen in de mensen hersteld. Daar ben ik niet zo heel lang geweest. Toen moest ik weer weg omdat er een ziek kind in het gezin kwam/was. Toen had zij niet zoveel tijd meer voor mij. Daarna ben ik weer ergens anders terechtgekomen. En toen weer ergens anders.
Ik heb misschien wel 7 verschillende adressen gekend.
Ik wist dat het goed kon komen, als ik de juiste maar zou ontmoeten. En dat heb ik nu gedaan bij Tamara.
Zij kan echt toveren met paarden. Zij heeft mij gekregen, h?"
Hier krijg ik echt de tranen van in mijn ogen. Dat een paard zoveel in haar leven mee kan maken. En dan ook nog zegt dat ik kan toveren met paarden. Dat vind ik echt heel erg mooi! Ik hoor van veel mensen dat ze vinden dat ik zo goed met paarden om kan gaan. Ik knap zielige paarden op en zorg dat ze een beter leven krijgen. Waaronder dus Sky.
Ja, ik heb haar voor mn verjaardag gekregen van mijn vader en ben hem daar nog steeds dankbaar voor!

Ben je nu gelukkig op de stal waar je nu staat?
"Ja, ik kan het over het algemeen wel goedvinden met de andere paarden."
Met iemand niet?
"Tja, het is geen paard. Wel een geit of zo.
Misschien uit een andere stal. Van geiten moet ik niks hebben."
Dit is mij niet helemaal opgevallen. Volgens mij bedoelt ze de schapen. Ze heeft altijd vlakbij schapen gelopen, maar wist niet dat ze daar niks van moest hebben.

Is er iets dat je veranderd zou willen zien?
"Hm, ik zou wat meer brok willen hebben. Ik zou ook graag willen wandelen langs de berm. Samen met Tamara gras eten uit de berm. Samen erop uit trekken. Ik wil graag tot mijn einde bij Tamara blijven.
Haha, Sky denkt ook alleen maar aan eten. Nadat ik dit had gelezen heb ik haar wat meer brok gegeven en het andere voer geminderd.

Op de vorige stal konden we vaak niet in de bak rijden, omdat dat het te nat was. Dus gingen we vaak op buitenrit, of als het te glad was vaak samen in de berm wandelen en liet ik haar gras eten. Dit vond ze altijd geweldig, dat wist ik. Nu sta ik op een stal waar dit moeilijker kan, maar ik zal het wel gaan proberen, het komt goed.

Ik heb altijd gezegd dat Sky bij mij blijft tot aan haar dood en daar blijf ik bij. Ik kan zon geweldig paard toch niet weg doen! Ook al heb ik zo vaak van mensen gehoord: "wat moet je toch met zon paard". Maar nu ze de galopswissel aan het leren is, neemt iedereen zijn woorden terug. Leuk is dat. Sky laat ze wel even zien wat ze kan. Echt heel gaaf!

Ik voel veel oud verdriet nu ik hier zo over praat, ik heb nare dingen meegemaakt: jonge jongens die achter mij aan joegen, die mij opjoegen met touwen. Die mij in het midden van de deel losmaakten en mij de stuipen op het lijf joegen zoiets wens ik geen enkel paard toe. Ik ben blij dat dat voorbij is. Ik was helemaal alleen. Niemand in de kudde die iets voor mij kon doen.
Misschien wel een rodeo-iets. "
Ik zie het paard helemaal alleen, zonder hulp van andere paarden, overgeleverd aan de nukken van ons superieure mensenras.
Dit was niet goed voor dit paard. Dit was erg slecht.
Hoe kunnen mensen paarden dit toch allemaal aan doen. Ik zal haar in elk geval laten weten dat niet nooit meer zal gebeuren.

Is er iets dat je veranderd wil zien?
"Soms kan Tamara wat kattig of ongeduldig zijn tegen haar vriend. Hij is erg goed voor haar en voor ons. Koester hem maar Tamara. Hij is ook een goeierd, net zoals jij."
Haha, erg grappig. Ik kan inderdaad wel eens kattig zijn. Dit komt omdat ik erg veel werk. Heb 2 banen, waarvan 1 lesgeven op de manege waar Sky staat. Ik werk vaak tot laat in de avond en moet dan nog een aantal paarden rijden, waaronder Sky. Dan heb ik niet veel geduld en kan ik erg snel boos worden. Mijn vriend rijdt dan op Sky, zodat ik de andere paarden kan gaan rijden en we sneller thuis zijn.

Sky is erg gesteld op harmonie. Ze heeft haarfijn door wat er speelt bij jullie en ze voelt jullie alletwee heel goed aan. Koester die band die jullie met zn drietjes hebben.
Ik ben erg blij dat ze mijn vriend geaccepteerd heeft. Want de vorige vond ze volgens mij niks haha.

Ben je verder gezond?, wil Tamara weten.
Bodycheck doen?
Ze staat er al helemaal klaar voor.
Het is een paard dat heel gewillig is. Ze werkt graag met je mee.
Ik ben ook blij dat ze graag meehelpt. Ik heb namelijk een cursus gevolgd, homeopathie voor paarden en probeer wel eens iets uit op haar. Dit doe ik samen met een vriendin die hier in is gespecialiseerd. Sky is een aantal keren ziek geweest en door homeopathie weer de oude geworden. Ben blij dat ze toch mee wilde werken om die middeltjes in te nemen.

Bodycheck:
Neus: in orde. Die is zeker in orde.
Nek: daarop zit trauma. Stevig aaien. Open je hart. Doe het met al je aandacht. Nek kan daarom wat stijf zijn. Dit is waar. Had het al gemerkt toen ik haar kreeg. Heb haar vaak gemasseerd en haar nek geprobeerd los te krijgen. Je ziet haar dan weer helemaal opleven!
Benen voor: okay. Ze heeft voor haar leeftijd ontzettende goede benen!
Hoeven: ingescheurd? Ingescheurd geweest? Gevoelig voor inscheuren?Toen ze kwam had ze platvoeten. Heb haar toen direct op ijzers gezet, omdat ze niet meer kon lopen. Ze kan nu nog niet zonder ijzers helaas. Als ze maar goed kan blijven lopen, dat is het belangrijkste.
Buik: in orde. Bolle buik. Veulens gehad?
Ze is gek op dat jonge spul. Ze houdt van veulens. Ze is een goede moeder geweest.
Het is een wijs paard.
Er is nog iets met die buik. Hangt ie erg naar beneden, is het echt een echte hangbuik?

Ik weet niet wat dat betekent of wat ze mij wil laten zien, ik zie louter een uitgezakte buik.
Volgens de vorige eigenaar was ze als fokmerrie gebruikt en zou ze ongeveer 10 veulens hebben gehad. Of dit waar is, weet ik nog niet. Misschien iets voor een vervolgsessie. Ze is wel dol op veulens.
Die dikke buik kan ook nog te maken hebben met bepaald voer dat ik haar geef. Ze is namelijk een tijd geleden heel erg ziek geweest en heel erg afgevallen, terwijl ze al heel slank was. Ik geef haar nu speciaal voer, maar volgens mij vindt ze dit niet echt geweldig. Door dit voer krijgt ze een dikkere buik, misschien dat ze wil zeggen dat ze dat niet wil?!

Hart: okay. Gelukkig, want daar had ik een beetje mijn twijfels bij. Ze hoestte namelijk heel erg en er is mij toen verteld dat dit bij het hart vandaan kwam. Maar ik dacht zelf de longen.
Longen: beetje mistig, dampig geweest? Hoest ze? Kan ze zelfs enorm hoesten, haar longen uit haar lijf hoesten? Ja dus, het is nu al bijna over!
Darmen: gezond. Ze houdt van groen gras. Daar is ze dol op. Ik zie ook granen in haar darmen. Die vindt ze ook erg lekker. Haha, wat vindt ze nou niet lekker. Ze is dol op groen gras, dat weet ik, maar ik mag haar er eigenlijk niet in zetten, omdat ze niet tegen de overvloed aan eiwitten kan.
Staart: iets onder haar staartwortel. Is ze betuigd geweest? Er zit iets onder haar staartwortel. Jeuk of zo? Ja, ik moet het regelmatig schoonmaken, omdat er bij het laatste veulen dat ze heeft gekregen iets mis is gegaan. Ze is niet goed gehecht en nu gaat het allemaal onder haar staart snel ontsteken, omdat het allemaal niet meer goed afsluit.
Benen: verder okay, lichamelijk okay.
Hoeven: platvoeten? Kan een paard last hebben van platvoeten voor? Ja dus.

Sky is erg spraakzaam. Het is een heel communicatief paardje dat volledig tot haar recht komt in het Natural Horsemanship. Was ze altijd zo getraind geweest dan was ze in de prijzen gevallen. Welke prijzen, dat weet ik niet maar het is een paardje dat heel erg open staat voor nieuwe dingen, wil graag onderzoeken, wil graag bij de mensen zijn.
Zelf doe ik aan Natural Horsemanship en uiteraard met Sky. Dit vindt ze echt geweldig. Ik kan veel van haar leren, zodat ik dit weer over kan brengen op andere paarden. Op dit moment heb ik al zoveel van haar geleerd en ik hoop in de verdere toekomst die we samen mogen hebben, nog vele nieuwe dingen van haar te leren.
Er zit veel in dit paard, ze wil altijd voor je werken en niks is haar te veel. Ze blijft voor je gaan en we hopen nog lang van elkaar te kunnen genieten.

Dank je Sky voor je meewerken. Je hebt ons erg geholpen.
Is er nog een laatste iets dat je zou willen zeggen?
"Ja, toen Tamara en haar vriend nog verliefd waren, stonden ze wel eens te zoenen bij mijn stal. Dat vond ik zo leuk, zo fijn dat ze dat met mij wilden delen.
Willen ze dat weer doen? Ik heb dan het gevoel dat we een drie-eenheid zijn."
Ik kan me niet herinneren dat we dit gedaan hadden, maar als Sky het zo leuk vindt, zeggen wij hier natuurlijk geen nee tegen. Voortaan gaan we er met zn drien tegenaan in plaats van met zn tween.

Sinds het gesprek met Mieke is Sky veranderd. Ze is nu zo blij met alles en is mij continue in de maling aan het nemen. Haar energie is nog meer geworden, want rijden in de bak is racen geworden. Sky is weer helemaal de oude, o nee, mag het woord oud niet noemen, want zo voelt ze zich niet!