Poppa
Mijn eerste indruk is meteen: wat een heerlijk ding. Om op te vreten. Heerlijk aanwezig hier op aard. Af en toe wat kattenkwaad, ondeugend, maar ze is er helemaal.

In haar gedrag is Poppa helemaal een meisje. Ik roep haar. Ze is ergens gepikeerd over. Wil even niets van mij weten. Ze zit te mokken op haar stokje.
Hoi Poppa, Annet wil graag via mij met jou praten. Wat vind je daarvan? Vind je dat leuk?
"Ik ben boos. Ik heb gisteren weer op mijn kop gehad", mokt ze, "dan pluk ik mijn veertjes en dat mag niet."
Waarom pluk je je veertjes dan?
"Gewoon, dat voelt lekker. Er zijn ook mensen die hun wondjes telkens openkrabben. Ik ben zo’n veertjesplukker. Dat mag niet van Annet."
Nee, klopt, Annet wil je netjes opvoeden. Daar hoort geen verenplukken bij.
"Er is iets met mijn snavel. Dat is toch wel een kwetsbaar punt in mijn lijf. Hij is een beetje te zacht."
Wat zou je eten als je in de vrije natuur zou rondlopen en rondvliegen? Welke voedingsstoffen zou je dan tot je nemen om je snavel beter te maken?
"Het zijn gele vruchten, hoog boven in de bomen. Appelvormige vruchten. Geen perziken, geen ananas. Papaya’s? Daar zit een voedingsstof in die ik wel kan gebruiken. Dat is ook goed voor mijn veertjes."

Wat doe je graag?
"Ik wandel en vlieg graag rond door het hele huis, overal zo’n beetje. Ik ben helemaal gek op Annet maar ze moet niet zo zeuren over die veertjes" [klinkt als een mokkende puber]. Ze doet dat voor je eigen bestwil. Je mag gewoon niet aan die veertjes plukken, Poppa.
Heb je het hier naar je zin?
"Ja, ik speel graag met Annet. Ze zorgt goed voor mij."
Poppa heeft bijna het hele huis tot haar beschikking. Daar maakt ze dankbaar gebruik van.

Poppa komt mij over als een lief, alert diertje, geen kwaad in de zin, zit goed in haar vel. Ik zie haar vrolijk het huis verkennen. Speelt graag met een balletje, een gekleurde pingpongbal. Annet leert haar ook allerlei kunstjes en zo.
Klopt helemaal.

Is er iets dat je graag zou willen? Poppa, dit is je kans!
"Ik vind het fijn om bij Annet op haar schouder te zitten terwijl zij aan het afwassen is of zo. Zij is dan bezig en ik kijk een beetje rond. Ik pluis ook graag aan haar haar. Ze heeft zwart haar maar ze verft het. Soms kan ik enorm krijsen. Dan wordt ze ook boos als ik dat in haar oor doe.
Overdag staat de muziek aan. Dat vind ik heel fijn. Kan ik een beetje meezingen of meedeinen op de muziek."
Als ik aan het afwassen ben, zit Poppa gezellig bij mij in de keuken. Houdt ze alles een beetje in de gaten. Dat haarpluizen dat herken ik niet echt maar dat ik mijn haren verf, dat klopt wel. Ik heb donker haar van mijzelf en af en toe verf ik het rood.
Dat in je oren krijsen, dat is gelukkig geen gewoonte maar dat doet ze inderdaad af en toe. Je schrikt je het rambam ervan. Overdag staat altijd de radio aan. Daar geniet ze inderdaad van.

Dat veertjes uittrekken, doe je dat alleen omdat je dat lekker vindt, die kleine speldenprikjes op je huid? Hoe voel je je als je je veertjes uittrekt?
"Dan verveel ik mij en dan krijg ik een prik-impuls en dat maakt het wat leuker."
Kun je iets anders doen dan veren plukken als je je verveelt?
"Geef mij dan een walnoot of zo, iets waarvoor ik heel veel moeite moet doen om het op te kunnen eten. Eerst een gaatje erin slaan. Verstop mijn voer een beetje zodat ik er moeite voor moet doen om het te vinden. Dat doodt de tijd ook. Ik wil ook voer dat ik eerst moet openen om het op te kunnen eten of zo. Dus niet van die hapklare brokken uit de dierenwinkel.
Annet is heel actief met mij. Maar als ze er niet is, val ik in zo’n gat, dan moet ik wachten tot zij er weer is. Daarom wil ik ook dingen in mijn kooi waarmee ik mijzelf kan vermaken. Dat is belangrijk voor mij."
Mijn ouders hebben een walnootboom in de tuin. Na de jaarlijkse oogst heb ik hier dozen vol staan om te drogen. Dagelijks krijgt Poppa haar portie walnoten. Soms maak ik inderdaad een beginnetje voor haar. Twee weken terug heb ik een vlastouw voor haar gehaald. In een mum van tijd had ze het gesloopt. Daar bleek ze dus veel plezier in te hebben.

Annet maakt zich zorgen om jouw veren plukken. Als ze bovenstaande realiseert, denk je dan dat je ermee stopt?
"Ja, ik denk het wel. Het is natuurlijk al wel een beetje gewoonte geworden dus misschien kan ze mij een paar dagen insmeren met een goedje dat papegaaien erg smerig vinden. Zie het maar alsof ik van het roken af moet komen. Dan moet ik even uit dat patroon worden geholpen."

"Zeg maar tegen Annet dat ik helemaal dol op haar ben. Dat zij mijn vriendinnetje is."

Vertel eens Poppa, ben je een jongetje of een meisje?
"Zie ik mijzelf eitjes leggen en kinderen opvoeden? Ja. Ik denk dus dat ik een meisje ben."

Dag lieve Poppa, dank voor dit gesprek.
"Jij bedankt, het gaat allemaal goedkomen hoor!"