Patriot
Patriot is een ruin van 9 jaar. Hij laat een heleboel zien maar niet het achterste van zijn tong.
Er is haast geboden bij dit consult. Patriot staat namelijk te koop. Carla wil dit eigenlijk niet, maar wat moet ze? Ze is de wanhoop nabij. Patriot is een onbetrouwbaar menpaard geworden. Carla’s vriend kan niet meer met hem overweg. Zijn emmertje zit al vol.

Eerst maar eens kijken of ik Patriot’s vertrouwen kan winnen.

Hij komt fel op mij af. Hij is vurig. Er zit temperament in. Zijn sokjes en zo doen een koudbloedig paard vermoeden maar dit is er eentje van een heel ander kaliber.
Hij draaft heen en weer van opwinding. Zijn staart staat recht omhooog.

Patriot, de laatste tijd zijn er wat dingen gebeurd waardoor Carla en haar vriend de wanhoop nabij zijn. Wil jij daar met mij over praten?

"Ja, dat wil ik wel. Ik voel mij niet goed. Ik ben verdrietig."
Waarom voel jij je verdrietig?
"Ik voel me niet begrepen. Ik geef telkens aan dat er iets mis is, maar er wordt niet naar me geluisterd."
Mensen snappen geen paardentaal, Patriot, en daarom heeft Carla mij ingeschakeld. Zij wil heel graag van je leren. Wij willen graag van jou horen wat er aan de hand is.

Hij vertrouwt me nog niet en daarom bied ik hem mijn bron van onvoorwaardelijke liefde aan. Hij drinkt eruit en in tegenstelling tot andere dieren die ik deze bron aanbied, blijft hij op zijn hoede voor beducht gevaar van buitenaf. Hij blijft alert. Dat zit hem in zijn bloed, dat is zijn aard. Het ziet er niet paniekerig uit. Hij moet gewoon de boel goed in de gaten houden.

Ik vind hem lief. Hij vindt mij ook lief. Wil graag befluisterd worden. Niet schreeuwen. Hij heeft heel gevoelige oren. Hij wil wel maatjes zijn met de mensen. Hij wil er zelfs heel dicht bij staan maar ze hebben zijn vertrouwen geschonden. Met hem kun je fluisteren maar er is te ruw met hem omgesprongen en juist omdat hij zo fijnbesnaard is, heeft hem dat diep geraakt.

Ik bied hem mijn bron van onvoorwaardelijk vertrouwen in dit leven aan: drink maar, dit is je kans.
"Ik wil niet weg. Ik wil niet weer te koop staan. Ik wil hier blijven. Ik heb het hier goed. Het enige dat ik wil, is begrepen worden."

Mensen zijn geen paarden. Ze spreken jullie taal niet. Ze spreken een andere taal.
Wil je proberen mij uit te leggen wat er aan de hand is? Ik wil je zo graag helpen. Morgen en overmorgen komen er weer mensen naar je kijken. Misschien willen ze je kopen. Dat kan ik niet verhinderen. Ik wil je graag helpen. Vertel mij alsjeblieft wat er is.

"Dat lopen voor die wagen, dat vind ik niks. Dan zit ik in een harnas. Ik voel mij opgesloten, ik voel mij gevangen. Ik vind het ook beneden mijn stand om voor de wagen te lopen. Ik ben zo’n gevoelig paard, je kunt zo ontzettend veel met mij, maar dan wel samen, niet als eigenaar en dom paard maar wel als begeleider en teamlid. Ik wil niet als dom paard worden behandeld. Ik wil ook niet dat mensen mij zo noemen. Dat ben ik namelijk niet. Ik wil gerespecteerd worden om het paard dat ik ben. Met heel veel liefde, heel veel geduld. Ik wil de mensen weer kunnen vertrouwen. Onder het zadel ben je meer een team. Ik voel mij voor de kar zo opgejaagd. Telkens die drijvende hengst achter mij en dan ook nog eens op een heel onnatuurlijk positie. Ik ben teveel paard voor die kar. Daarmee bedoel ik, ik ben te weinig gedomesticeerd voor dat werk. Ik ben geen murw dier. Nog niet. Natuurlijk kun je het eruit slaan maar dan zie ik mijzelf als wandelend kasplantje. Ik ben een paard dat geknipt is om mee om te gaan volgens de methode van Pieter Baalbergen. Erg gevoelig voor intuďtie."

"Wat heerlijk om op gelijk niveau met jou te kunnen praten, Mieke. Carla heeft dat gevoel voor intuďtie ook wel maar haar vriend helemaal niet. Die vindt die dierenlullerij toch ook maar niks. Carla is van een ander slag. Zij zou wel openstaan voor alle nieuwe methodes in het omgaan met paarden. Haar vriend nog niet."

"Ik zou graag de kans krijgen om met Carla grondwerk te gaan doen. Grondwerk bij Baalbergen. Op die manier kan ik een intense relatie met haar opbouwen. Maar dat betekent wel dat zijvoor zichzelf moet opkomen in deze kwestie."

Ik leg mijn deken van liefde om Patriot heen. Hij trappelt van genot. Hinnikt erbij. Wat een spiermassa. Wat een uiterlijk vertoon. Zo is dit paard gewoon. Dat hoort erbij. Daarom heeft Carla hem waarschijnlijk ook gekocht.

Patriot zou de leidhengst kunnen zijn of hij zou het leidhengst in elk geval knap moeilijk kunnen maken. Hij moet absoluut een onbetwist paardenleider boven zich hebben.
Het is een puur paard.
Daar moet je zuinig op zijn.

Ben je lichamelijk in orde?
Vacht: goed
Huid: goed
Linkervoorhoef niet okay. Iets met de hoek waarin hij staat.
Die hoek klopt niet. Dat kan een blessure geven.
Rechtervoorknie, vraagt om aandacht / massage.
Rechterachterbil, ook iets met de spieren.

Reiki
Patriot heeft behoefte aan reiki. Daar gaat hij heel erg van opknappen. Die gevoeligheid, die wil hij ervaren.

Heb je het naar je zin bij Carla?
Ja natuurlijk, ik wil hier niet weg maar ik wil graag op een ander niveau met mensen werken. Ik wil niet het object zijn maar het doel.

Welke feedback geeft Carla mij op mijn gesprek met haar paard?
"Patriot niet gedomesticeerd…"
Tot zijn vijfde was hij een wild paard dat in een kudde leefde in de vrije natuur van de Schotse Hooglanden. Ze hebben hem gevangen, zijn ballen eraf gehaald, getemd en op de trailer gezet naar Nederland. Hij woont nu vier jaar bij de mensen.

"Hij zou de leidhengst kunnen zijn…"
Daar twijfel ik geen moment aan.

Patriot heeft een half jaar geleden ook te koop gestaan. Met belangstellende kopers maakten we een proefritje en alles ging goed. Toen ik de leidsels overdroeg aan de dame in kwestie, begon Patriot als een gek te steigeren. De dame had opeens geen belangstelling meer.

[Mieke: Carla, als je bang bent dat Patriot bij verkeerde mensen terechtkomt, en je durft niet op je eigen intuďtie te vertrouwen, vertrouw dan op die van Patriot. Hij zal jou weer exact aangeven wat hij van de potentiële kopers vindt.]

Vanmiddag na jouw gesprek kwamen er nieuwe potentiële kopers, maar eigenlijk had ik mijn beslissing al genomen: dit paard kon ik onmogelijk wegdoen.
Het waren heel aardige mensen die Patriot kwamen bekijken. Ik kwam op stal en Patriot kwam ons vanuit de wei direct begroeten. Dit gebeurt eigenlijk nooit. Hij is altijd erg op zichzelf. Hij was heerlijk ontspannen. Die mensen wilden Patriot voor de kar zien, dus heb ik hem ingespannen. Hij deed het braaf. Die meneer nam de leidsels van mij over en Patriot werd direct gespannen. Op een zeker moment ging hij steigeren en ik moest van de kar afspringen om hem te kalmeren. Hij stond te trillen op zijn benen. Ik heb zijn hoofd tegen mijn borst gedrukt en heb tegen hem gepraat en hem geaaid. Hij werd snel rustiger en we reden terug naar huis. Ik heb toen definitief besloten dat ik Patriot niet verkoop en dat ik de uitdaging aanga. Hij hoeft nooit meer voor de wagen te lopen en ik zal je advies opvolgen. Er viel een last van mij af. Na het uitspannen ging hij direct rollen en hij hinnikte er op los. Hij kwam vrolijk op mij over.