Gizmo
Voor het RTL4-programma ‘De kat in de zak’ voer ik een gesprek met Gizmo.

Doel van het gesprek: Kan dit hondje mij vertellen wie zijn ouders zijn? Gizmo is verkocht als een chihuaha maar de begeleider twijfelt aan de juistheid ervan. Een ‘normale’ chihuahua weegt ongeveer 2,5 kilo. Gizmo weegt inmiddels 7,5 kilo en is nog lang niet uitgegroeid.

Ik praat op afstand met het hondje over zijn leven als pup, over zijn karakter, over dingen in huis, gewoon een gesprek over ditjes en datjes. Hij vertelt ook iets heel specifieks. Vervolgens geef ik het redactieteam de volgende opdracht: vraag svp aan de eigenaar hoeveel procent van dit verhaal over haar hondje klopt. Als dit voor 80% klopt, kun je er voor 80% zeker van zijn dat de vader en moeder van dit hondje … tja, wat zegt dit hondje hier zelf over…

Gizmo kan ik telkens maar kort spreken. Hij is nog jong, gauw vermoeid door deze manier van praten en hij is snel afgeleid. Zijn hondenhuisgenootje Sjonnie is niet zo spraakzaam, wel kortademig, slechtziend en in zichzelf gekeerd. Hij vindt Gizmo op zijn leeftijd maar een druktemaker maar begrijpt 'm wel: ook hij is ooit jong geweest.

Gizmo heeft een heel verhaal. Helaas toch een beetje vaag. Beetje onduidelijk allemaal. Gizmo is van huis uit een vrolijke flierefluiter, een ondernemend hondje. Brengt plezier. Is clownesk, trekt de anderen daarin mee, speelt een voortrekkersrol. Het is daarnaast ook een knuffelhondje en erg aanhankelijk. Is er ook een poes in huis? Kan-ie goed mee opschieten. De salontafel is van glas. Hij woont bij tweeverdieners.

Voelde zich lange tijd Het Lelijke Eendje. Hij was niet wat er van hem werd verwacht: klein blijven. Daarom geniet hij ervan dat hij bij De Kat in de Zak nu ‘beroemd’ wordt.

Hij voelde zich handelswaar in het nest. Had nestzusjes en -broertjes die klein zijn gebleven. Ziet zichzelf al zogend naast een paar donkere hondjes liggen en 1 wit/bruine zoals op de foto. Zijn moeder is wit met bruine platen. Hij ziet ook meerdere buitenkennels met verschillende rassen waaronder Cockers.

Gizmo had de tweede tepel. Was een echt baasje, hoog in rang. Gizmo gedraagt zich niet als een Chihuahua. Hij is veel speelser, veel minder kwetsbaar, veel meer een rouwdouwer. Gizmo zegt dat hij dol is op zoete geuren. Die van bananen, mandarijnen en/of talkpoeder, babyshampoo.

Gizmo zegt dat zijn moeder een vlinderhondje is (een papillon) en zijn vader middelslag zwart hondje.

Gizmo gedraagt zich inderdaad niet als een Chihuahua zoals ik gewend ben. Hij is veel speelser, veel ondernemender. Dat van die geuren, dat vind ik treffend: gisteren zat ik een sinaasappel te eten en in een oogwenk zat-ie bij me op schoot. We hebben samen lekker die sinaasappel opgegeten.

Zijn vader was inderdaad zwart en bij de fokker zaten honden in buitenkennels. Met de poes kon Gizmo heel goed opschieten. Helaas hebben we voor de kat anderhalve maand geleden wegens sloopgedrag een ander huis moeten zoeken. De oude salontafel was inderdaad overwegend van glas. De nieuwe die wij sinds kort hebben, heeft een glazen plaat.

Tijdens de TV-opnames heb ik Gizmo 'life' gezien. Voor het eerst maakte ik mee dat een ‘chihuahua’ het al blaffend en racend geheel zelfstandig opnam tegen een Duitse herder. Omdat bijna alles dat het hondje mij vooraf vertelde, achteraf bleek te kloppen, geloof ik Gizmo en ga ik ervan uit dat zijn ouders inderdaad geen chihuahua’s waren.