Doerak
Doerak is een kat die telkens de hort op gaat. De ene keer is hij een paar dagen weg, de andere keer een paar weken, zoals nu.

Deze kat is onverzadigbaar. Wil het volle uit zijn leven halen. Tina, jij denkt dat jij de enige bent in zijn leven, maar dat is niet zo. Deze kat heeft nog een ander fijn onderkomen dat hetzelfde denkt als jij. Valt me mee dat ik van hen nog geen aanvraag heb gekregen, zo in de trend van: Joh, onze kat is telkens een paar weken weg, waarom is dat?

Doerak lust alles wel maar kaas vindt hij pas echt lekker. Hij geniet van dit leven. Is heel gemakkelijk. Hoort allemaal bij zijn levensinstelling. Heeft het ook heel erg getroffen met de vrouwtjes die hij nu heeft. Hij heeft ze ook echt uitgezocht. Bij deze mensen, ruimdenkend, kon hij goed wonen. Werd hij niet aan banden gelegd. Kon hij het leven leven waarvoor hij had gekozen. Alleen bij deze mensen kan hij helemaal zichzelf zijn. Zij begrijpen hem. Zij kunnen hem geven wat hij nodig heeft en hij kan hen geven wat zij nodig hebben.
Telkens is hij meer dan welkom en zijn de mensen ontzettend blij dat hij weer ‘thuis’ komt.

Je kunt hem met deze instelling geen egoïst noemen want hij heeft met zorg zijn mensen uitgekozen. Dat maakt dat hij niet alleen aan zichzelf denkt.

Lieve Doerak, Tina heeft wat vragen aan jou. Wil je die beantwoorden?
Ja hoor, Doerak wil dat wel.
Ik heb het gevoel dat hij op dit moment in zijn ‘backup-huis’ is?

Gaat het goed met je?
"Ja, het gaat prima met mij. Ik vind het wel sneu voor Tina dat zij nu dit gesprek voor mij aanvraagt. Dat betekent dat zij zich toch wel een beetje zorgen maakt. Dat is mijn bedoeling niet geweest."

Waarom blijf jij telkens zo lang weg terwijl je helemaal gelukkig bent als je weer thuiskomt?
"Omdat ik dan weer even terugkom uit mijn backup-huis. Daar word ik ook goed verzorgd. Misschien hebben ze me daar dan even nodig."

Zou je wat vaker thuis willen komen?
"Nee. Op deze manier blijf ik geliefd. Zo blijven de mensen naar mij uitkijken. Dat vind ik heel fijn."

Kan Tina iets doen voor jou?
"Nee, ik ben helemaal gelukkig. Accepteer mij zoals ik ben. Ik ben blij met de andere poes in huis. Maak je geen zorgen om mij. Ik ben een heel gelukkige kat. Ik geniet van mijn vrijheid. Ik ben ook heel duidelijk. Ik wil niemand kwetsen of zo. Ik wil ook niet dat iemand zich zorgen maakt om mij. Ik ben een superjager, ik ben beregezond. Over een paar jaar zal ik steeds vaker voor dit adres kiezen. Dan gaat het landverhuizen er steeds meer vanaf. Dan ben ik toe aan mijn rust. Dan hoef ik dat extreme niet meer zo. Ik wil nu nog niet kiezen. Als je mij laat kiezen, kies ik voor de vrijheid van de keuze."

Waar lig je in huis het liefste?
"Als ik maar goed bereikbaar ben. Ik verstop mij niet of zo. Ik ben goed bereikbaar voor knuffelhanden en ik ben ook goed zichtbaar. Ben ik in huis, dan weet iedereen dat. Ik ben er gewoon.
Tina lijkt ook wel te ‘weten’ wanneer ik er wel en wanneer ik er niet ben. Ze voelt dat dan haarfijn aan. Ze voelt dan een bepaalde leegte in huis als ik er niet ben. Zij voelt zichzelf dan niet leeg maar ze weet het. Ze hoeft me dan ook niet te zoeken of zo. Ze weet het gewoon. Wij hebben een heel bijzondere band."

"Typeer mij maar als een Zwiebertje.
Dat andere huis waar ik het telkens over heb: ik woon in feite op drie plaatsen: bij Tina, bij dat andere huis en als Zwiebertje. Ik ben een opportunist in hart en nieren."

---------------
Als ik met hem praat is Doerak al veel langer op pad dan Tina zo'n beetje gewend is. Zeven weken is zelfs voor Doerak uitzonderlijk lang. Op een novemberochtend praat ik met hem en de volgende dag vervolg ik mijn gesprek. 's Avonds meldt hij zich weer thuis alsof het de gewoonste zaak van de wereld is. Dus als vanouds gaat de vlag uit.