Chico

Ik zie een paard dat zich niet begrepen voelt. Het geeft heel duidelijk aan dat er wat aan de hand is en het begint hem inmiddels te irriteren dat er niet naar hem wordt geluisterd. Hij is gewoon heel duidelijk, zo vindt hij.

Als ik Chico roep, komt hij een paar pasjes naar mij toe. Hij blijft op afstand staan. Hij loopt niet zomaar onbevangen op een vreemde af. Je moet er je best voor doen om zijn vertrouwen te winnen. Dat krijg je niet zomaar.
Klopt inderdaad als je eten bij hebt, wil hij wel komen maar alleen als hij je kent.

Chico voelt zich wat onbestendig. Hij is wat rusteloos in zijn lijf. Het lijkt wel of zijn bloed in beweging is. Het maakt hem onrustig. Hij lijkt wel te dansen als hij draaft. Dat is ook het rusteloze. Hij is zenuwachtig, hij heeft een onbestemd gevoel over zich.
Chico is erg rusteloos. Ook met draven is dat zo. Dat is heel duidelijk te zien.

Wat is er aan de hand Chico?
Chico is de ruin in de kudde waar iedereen zijn heil komt halen. Hij is de stabiele factor. Als een jong paard verdrietig is of er gebeurt iets, dan komt men bij Chico wijsheid halen. Chico lijkt een oude ziel te zijn. Hij kan de andere paarden nog wat leren. Hij is beslist vaker hier op aard geweest.

Wat zit je dwars dan, lieve Chico?
“Er hangt een zwaard van Damocles boven mijn hoofd. Er staat iets te gebeuren waarvan ik niet weet. Wat niet met mij wordt besproken. Ik weet dat er iets op stapel staat. Het is een ingrijpend iets maar ik mag dat niet weten of zo. Ik word er in elk geval buiten gehouden.”
Ik wil volgend jaar graag zwanger worden. Dat heeft natuurlijk grote gevolgen voor Chico. Maar hij hoeft niet bang te zijn dat hij weg moet hoor. Hij blijft fijn bij ons en hij blijft gewoon waar hij nu is.
[Een week na het gesprek met hem is Chico's vaste weidemaatje komen te overlijden. Zoiets heeft een enorme impact op een kleine kudde.]

Sandra heeft wat vragen voor je Chico. Ze maakt zich zorgen om je. Wil jij die vragen beantwoorden? Sandra wil graag weten waarom je zo bang bent in de bak.
“In de buitenbak voel ik mij niet veilig. Ik ben een paar keer flink gestruikeld. Ik heb slechte ervaringen in de bak. Heb mij geblesseerd. Mogelijk lagen er vroeger stenen of kluiten in de bak. Het was in elk geval een erg onbetrouwbare ondergrond. Nu moet ik en om mij heen kijken of alles veilig is en goed opletten of ik mijn voeten goed neerzet. Ik wil niet weer geblesseerd raken. Daarnaast voel ik mij niet veilig als ik word bereden. Ik heb het gevoel dat mijn leider niet goed let op het gevaar buiten de bak. Daar kan werkelijk van alles zitten hoor. Ik wil graag serieus worden genomen als ik aangeef dat het niet pluis is. Mijn leider moet daar goed op letten.”
Chico is met alles bezig buiten de bak. Hij ziet alles: fietsers, auto’s. Hij heeft helemaal geen oog voor het werken in de bak. In een binnenbak heb ik geen last maar in een buitenbak is het telkens bal.  Chico struikelt regelmatig in de bak. Daar liggen dan inderdaad steentjes in. Daar gaan we wat aan doen hoor. Ik zal hem ook laten zien dat ik zijn veiligheid waarborg als we in de buitenbak rijden.

Ben je nu lichamelijk goed in orde? Ik doe even een bodycheck.
Linksvoor, linksachter. Daar is het niet helemaal okay. Oude blessure misschien. Gaan we naar laten kijken.
Hoofd: linkeroog. Niet 100%. Rijd je bijvoorbeeld rechtsom in de buitenbak, dan is hij rustiger dan linksom. Simpelweg omdat hij dan met zijn buitenoog minder ziet. Waarachtig, dat klopt.
Mond: gevoelig. Klopt.
Oren: okay.
Hals: gevoelig. Klopt. Geen klopjes geven, wel stevig aaien.
Linksvoor, ook de schouder. Overbelast. Heeft effect op linksachter. Dat moet op de een of andere manier de pijn van linksvoor opvangen. Het paard lijkt wel krom te trekken naar links.
Een linkervolte is veel gemakkelijker te maken dan een rechtervolte. In zo’n bocht is Chico bijna niet te wringen. Klopt.
Hij is wat stijf in de lengte. Een osteopaat zou mogelijk uitkomst kunnen bieden. Hebben we inmiddels benaderd.
Hij lijkt ook wat kortademig. Dampig geweest? Hoesten? Ja. Toen wij ‘m kochten, hoestte hij enorm. Daar is hij ook weer vanaf gekomen maar af en toe heeft hij nog een hoestje en een loopneusje na het rijden.
Vacht: dof. Nee, dat klopt niet. Vacht blinkt mooi maar hij heeft wel een dun huidje.
Nek: stijf. Osteopaat.
Gebit: schoon. Ontbreekt er een tand of een kies? Tandarts is vorig jaar nog geweest. Die heeft een kies getrokken (een blindewolfstandje).
Hart: okay.
Longen: vermeld.
Maag: okay.
Darmen okay.
Bloed: zeer zuurstofrijk. Ziet er echt knalrood uit. Supergezond?
Spieren: Linksachter lijkt een stuk te ontbreken, vanaf de hak. Misschien niet weg maar misschien functioneert deze plek niet zo goed.
Botten: okay, mooi wit van kleur.

Sandra wil graag weten of ze nog iets voor je kan doen.
Chico: ik zou graag mijn hooi uit een ruif eten. Ik hou van hoog eten. Ik eet ook van de bomen. Nou en of hij daarvan houdt.

Kun je het goedvinden met de andere dieren op stal en in de wei?
“Ja, over het algemeen wel.” Klopt. Chico kroelt met alle dieren. Hij heeft ook gezelschap nodig en kan niet alleen zijn.
Wat vind je leuk om te doen?
Ik vind het leuk om, als er een goederentrien langskomt, de initiator te zijn voor onrust in de kudde. Ik moet dan lachen als ik de anderen op mij zie reageren.
Dit verklaart een heleboel. In de paddock is hij de eerste

Wat vind je van rijden met Sandra?
Ik zet mijn rug vaak strak, daar net achter de schoft. Ik heb het gevoel dat het zadel te ver achterop mijn rug ligt.
Klopt helemaal. Zoiets dacht ik al van dat zadel. Gaan we wat aan doen.

Chico is wat mensen betreft of wat vreemden betreft zeker geen knuffelaar. Mensen kunnen wel bij hem in de gratie komen maar dan moeten ze van goede huize komen. Ook dan behoudt hij zijn waardigheid. Zal hij zich niet zomaar door iedereen laten knuffelen.
Ook in de roos. Je ziet meteen aan zijn oren of hij het leuk vindt of niet. Niet leuk? Oren in zijn nek.

Sandra wil heel graag weten hoe het verder met je gaat.
Rechterbovenbeen, iets met het bot. Misschien oud. Kloppend zeer.
Hij is daar vorig jaar geopereerd wegens loszittend kraakbeen (O.C.D.).

“De trailer is iets superonnatuurlijks voor mij. Ik heb de ruimte nodig. Ik ga die trailer in omdat jullie dat zo graag willen maar daar is dan ook alles mee gezegd. Ik vind het afschuwelijk Daarbinnen. Onderweg staat hij alleen maar te stampen en te hinniken zodat heel de trailer schudt. Het is gewoon eng om mee te rijden. Zijn de raampjes ook schoon? Ja  Kan ik naar buiten kijken? Ja voor is een groot raam.
Geef mij voldoende hooi voor de rit, dan kan ik mijzelf kalmeren. Dan kan ik mijzelf kalm kauwen.”
Ja, er hangt een hooinet in maar daar eet hij onderweg weinig van.

Ben je gelukkig Chico?
“Ik word lichamelijk goed verzorgd. Ik voel nu dat er rekening met mij wordt gehouden. Dat er naar mij wordt geluisterd. Eten is mijn grote hobby. Eten is erg belangrijk voor mij.”
Ja, dat is waar. De hele dag moet hij wat te eten hebben anders verveelt hij zich.

Kun je iets over je jeugd vertellen?
“Ik mocht lang bij mijn moeder blijven. Ben niet te vroeg bij haar weggehaald. Daar zit dus geen trauma op. Er waren meer veulens. Meer weet ik eigenlijk niet.”
Klopt helemaal. Hij was vier toen hij bij zijn moeder werd weggehaald.

Wil je Sandra nog iets vertellen?
“Zeg maar dat ik het heel erg waardeer dat ze deze stap heeft genomen.”
Bedankt Chico, ik heb het gedaan om jou te helpen.

We gaan Chico helpen met Bachbloesems. Kijken of we hem nog iets toegankelijker kunnen maken en of hij zich meer durft over te geven aan Sandra.
En natuurlijk wordt er een osteopaat of een dierfysiotherapeut ingeschakeld om te kijken of we Chico lichamelijk kunnen helpen.