Aaltje 64 alias Halsband 72
Aaltje kan of wil niet meer staan. Ze heeft heel stijve achterpoten. Er lijkt wel een ontsteking in te zitten. Antibiotica helpt niet. Vandaag is ze de hele dag al blijven liggen. Er is geen beweging in te krijgen. Ze ligt plat op haar zij, haar voorpoten steken naar voren, haar achterpoten stijf naar achteren, Ze trekt met haar kop naar achteren. Trekt haar rug krom.
Vraag van boer Jaap: Wat kan ik doen voor deze koe?

Eind van de middag tune ik in op Aaltje.

"Help mij!", is het eerste wat ze mij toeroept.
Wat is er met je aan de hand?
"Mijn achterbenen. Ze voelen zwaar aan. Kan er niet op staan. Ze zijn stijf."

Lieve Aaltje, wat kunnen we doen om jouw leed te verzachten?
"Wat ben ik blij dat je mij zo noemt. Dat ik bij jou geen Halsband heet. Ik ben Aaltje. Een heel lieve koe, heb een zacht karakter. Ik laat mij gemakkelijk verdringen. Ben een beetje schichtig misschien wel. Niet een koe die met vier poten in de klei het voortouw neemt."

De pijn dringt door tot aan het staartbeentje. Tot voorbij de ophoging naar de staart.
"Masseer je mij daar op dat punt, hef je daar die energieblokkade op, dan gaat het beter met mij."
"Ik wil hier blijven. Ik wil hier wonen. Ik ben blij tussen deze dames. We hebben het hier goed. Ik ben blij met wat we gevoerd krijgen. Ook kuilma´s zit daartussen. Er is ook iets met mijn snuit. Mijn kaken lijken niet helemaal goed. Misschien span ik ze wel extra aan als gevolg van de pijn in mijn achterbenen. Ik pomp ook naar adem. Het vreet energie die achterkant."

Wat kan Jaap nog meer voor je doen?
"Ik voel me hol, ik voel me leeg. Drie jaar ben ik."
Ik vraag me af: Hoe is het kalveren gegaan? Kan daar een trauma op zitten?

Er is ook iets met haar anus. Er zit druk op haar sluitspier. Het is niet goed met haar voortplantingsorganen.
Er zit heel veel druk op het vierkant: staart 50 cm richting schoft, staart 50 cm richting achterpoten.
Haal daar de druk weg. Doe dat met Reiki, met EFT of met wat anders, maar haal daar de druk weg. De pijn in haar achterpoten is daar een afgeleide van. Er stroomt niet genoeg energie naartoe. Ook linkerachterpoot, achterkant. Zit spierpijn op. Hoeven voelen lam aan.

"Mijn magen liggen stil. Ik eet nauwelijks nog. Ik wil weer uit mijzelf kunnen staan. Dat kan nu niet wegens snerpende pijn."

Voor mij heeft het de oorsprong in de manier van dragen van het kalf.
Ze draagt/droeg het en het hing als het ware aan haar ruggengraat. Daar kwam te veel druk op te staan.
Vergelijk het met de onderrugklachten die zwangere vrouwen tijdens hun zwangerschap kunnen ervaren.

Feedback van Jaap:
"Gisteravond na het gesprek heb ik meteen iemand ingeschakeld die de energieblokkade kon opheffen, daar waar de koe dat had aangegeven. Onmiddellijk begon de koe zich te ontlasten. Er kwam weer beweging in haar systeem.
Vanmorgen stond ze weer op eigen benen."

Hoewel Jaap aangeeft dat hij heel slecht is in het onthouden van namen, ook die van mensen, en dat hij meer een getallenmens is, vraag ik hem zijn 75 koeien weer bij hun naam te noemen. Het deed Aaltje al zo goed dat ik haar Aaltje noemde en niet Halsband.
Had ik al een diep respect voor melkveehouders, Jaap vind ik wel op heel bijzondere wijze met zijn bedrijf omgaan. Binnenkort ga ik bij hem langs. Kan ik mooi ff checken of hij zijn Aaltjes, Pietjes, Betsies en Dientjes al bij naam kent ;o))